Unable to start debugging. The system cannot find the file specified.

Visual Studio 2017. New C# "Blank App (Android)" - or any app. Yesterday everything ran fine. Today the build succeeds, the deploy succeeds, but when I try to debug I get "Unable to start debugging. The system cannot find the file specified." The log file is attached. I have tried using my physical device, the built-in Nougat emulator, and the Visual Studio emulators. The message is the same. I tried rebooting.

Best Answer

Answers

  • Luminous_DevLuminous_Dev Member ✭✭

    having same issue after the vs2017 upgrade

  • AdelaBascacovAdelaBascacov USMember

    Thank you ColtBauman - this solve my problem. Probably I accidentally deactivated it and then did not knew what the problem was.

  • ArifImran.3908ArifImran.3908 USMember ✭✭

    Thank you ColtBauman - this solve my problem as well, I had accidentally disabled as well, not knowing the consequences, VS popped up a message that Mono Debugging is making VS slow and i could disable it, so i did it and hence got into trouble. All is good now.

  • sfsf USUniversity ✭✭
    edited May 2018

    holy moley - just one more craziness to add to the Visual Studio update experience! Thanks for posting solution!! **Make sure you close/restart Visual Studio to realize the changes as with any extension. :smile: **

  • _Jai_Jai USMember ✭✭

    @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    thank you very much.

  • Fatih_SonmezFatih_Sonmez Member

    Hello
    I have the same problem. I checked Mono Debugging for Visual Studio and found out that it is disabled. I enabled it and restarted VS 2017, and it is disabled again. I tried this several times (as administrator also) and can not enable Mono Debugging for Visual Studio. My version for VS 2017 is15.7.1
    Thanks in advance.

  • Fatih_SonmezFatih_Sonmez Member

    Repairing VS 2017 solved the problem. Mono Debugging is enabled now.

  • joaobp7joaobp7 BRMember ✭✭
    edited May 2018

    @ColtBauman
    @epfirman
    The last time I had this problem I reinstalled visual studio to work again :-)
    This time I decided to try to find out what is happening.
    Thank you very much for this information!

  • CarlosScarattiCarlosScaratti USMember ✭✭

    @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    Tks

  • imsanjayscimsanjaysc Member

    @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    Thanks @ColtBauman

  • imsanjayscimsanjaysc Member

    @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    Thanks @ColtBauman

  • @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    Worked for me idk, why that was disabled :'(

  • PremrajGillalaPremrajGillala USMember ✭✭

    @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    Thanks. This solved my problem.

  • AlibesharatiAlibesharati Member ✭✭

    thanks, @ColtBauman, <3 <3

  • dandan14dandan14 Member ✭✭

    I have 15.8.1 and it is not working

  • ariktarikt Member ✭✭

    thanks mate it worked:)

  • disciplesdisciples Member

    @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    Thanks, very good. This is fix for me

  • JassimRahmaJassimRahma USMember ✭✭✭✭

    @ColtBauman said:
    As Luminous_Dev figured out here:

    forums.xamarin.com/discussion/123640/xamlctask-error-on-new-cross-plat-solution

    make sure Mono Debugging for Visual Studio is enabled.

    Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

    @ColtBauman where can I find it in Visual Studio 2019?

    Can't find Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio

  • WeiLoonWongWeiLoonWong USMember ✭✭

    I'm using Visual Studio Enterprise 2017 version 15.9.15. I can't find Tools > Extensions and Updates> Mono Debugging for Visual Studio. Can anyone please help?

Sign In or Register to comment.