VS 2013 Android Designer Issues

I'm having the following issues with the Android Designer within VS 2013.

  • The Content/Source buttons do not show
  • The "Alternative Layouts" button doesn't work when I first open a axml file in the designer. Hiding then reshowing the Toolbox causes it to begin working

The problem appears limited to VS, as I'm able to use XS without these issues.

I'm running in the following environment
Windows 7 Pro
VS 2013 Ultimate
Xamarin Android 4.10.01073

Posts

  • JimWilsonJimWilson USMember

    I just realized that there appears to be additional issue with the VS designer: The string resources aren't expanding in the designer

    • In the attached screenshot, the button text displays as @string/Hello rather than the resource value

    It works correctly in XS

  • JimWilsonJimWilson USMember

    I installed the 4.10.2 Beta and that addressed my 2 main issues

    • Now have Content/Source buttons in designer (listed as a feature in 4.10.2)
    • The "Alternative Layouts" button now appears to work correctly

    Still have the issue where the resources strings don't expand in the designer (as they do in XS) but I can live with that.

  • JamesMontemagnoJamesMontemagno USForum Administrator, Xamarin Team, Developer Group Leader Xamurai

    So for the resource strings you will need to lower case all of the folders under "Resources" (ie: Layouts, Values, Drawables) and this should fix it up. This bug is already in bugzilla and should be fixed soon.

  • JimWilsonJimWilson USMember

    Thanks James, it worked perfectly. I switched the resource folder names to lower case and now the string resources are expanding properly. Thanks!

  • JimWilsonJimWilson USMember

    The Xamarin.Android 4.10.2 beta installation is breaking iOS in Visual Studio. It's a beta so I know I'm living on the edge... just letting you know it happened :-).

    I confirmed it is the beta that broke things by completely uninstalling all of Xamarin, did the standard install, created iOS and Android projects in VS w/ no trouble. Then installed the 4.10.2 beta and verify that iOS is now broken.

    The problem is that when I try to view the Xamarin iOS values in the Options dialog or try to access/create an iOS project I get the error message "The 'MonoTouchPackage' package did not load correctly".

    I checked the Visual Studio ActivityLog.xml and it contains the error

    • SetSite failed for package [MonoTouchPackage]
  • JamesMontemagnoJamesMontemagno USForum Administrator, Xamarin Team, Developer Group Leader Xamurai

    Thanks Jim, please make sure you report these in http://bugzilla.xamarin.com so the dev team can look at them.

  • JimWilsonJimWilson USMember

    I posted the bug https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=16668

    Just an FYI. I had to file it under version 4.10.1 as the bug tracker didn't make 4.10.2 available as an option.

Sign In or Register to comment.